Polhi
Kostelci so polhe (puhe) radi lovili, saj jih je bilo zaradi
obilice sadovnjakov in gozdov veliko. Gospodinje so jih bile
vesele, saj so bili prijetna sprememba enolične prehrane.
Njihovo meso je izvrstno, s pravilno pripravo so prava poslastica.
Glede na ulov in število jedcev so se odločili, kako jih
bodo pripravili. Znani so vsaj 4 načini priprave:
1. Polhov golaž
Beseda golaž je verjetno prišla z Dunaja, je pa madžarska
jed (Kostelci ji rečejo gulaš). Z njim lahko nasitimo največ
ljudi. Potrebujemo vsaj 5 polhov za osebo. Pripravijo ga
kot golaž iz srne. Pomembno je, da odrežejo glavice pri očeh
tako, da možgani, ki zelo izboljšajo okus in kakovost golaža,
ostanejo.
2. Ocvrti polhi
Pripravijo jih kot ocvrte žabje krake. Uporabijo le mlade
polhe in to le ledvični del in bedrca. Vse drugo zavržejo.
3. Pečeni polhi
Uporabijo samo debele stare polhe. Odstranijo glave in polhe
nato razrežejo na polovice ali četrtine in jih spečejo. Nekateri
pečejo tudi cele, drugi trdijo, da celih ne pečejo.
4. Polhi po oglarsko
Očiščene in nasoljene polhe nataknejo na raženj in ob ognju
pečejo vsakega posebej bodisi nad žerjavico, še bolje nad
žarečim ogljem (na žaru). Nad ogljem, ki so ga imeli dovolj,
so jih pekli oglarji, ko so čuvali svoje kope.
Polhi so bilo na jedilniku le redko, v času sezone. Glede
na način priprave, so jih tudi servirali različno: s kruhom,
krompirjem, tudi z žganci. Pri vseh načinih priprave se je
prilegal kozarec dobre kapljice. Dobrodošla je (bila) tudi
solata.
Tako ali drugače pripravljeni polhi so tudi danes cenjena
redkost.
(več: Kostelske
drobtine) |