Domov
SLO I ENG I DE
 

 

 

Žolca

Žolca (žuca) je bila kot dodatna poslastica le redko na kostelskih jedilnikih. Naredili so jo iz nekaterih sestavin prašiča (včasih tudi teleta).

Za 3 osebe potrebujemo:

· 2 svinjski nogici,
· 0,50 kg svinjskih parkljev, ušes in kožic,
· 5 strokov česna,
· 1 žličko soli, poper (cel) po okusu.

Svinjski nogici, kožice in zdrobljen česen s soljo počasi kuhajo v 2 litrih vode, dokler nogici ne razpadeta. Vodo po potrebi dolivajo. Ko je kuhano, odstranijo kosti, stresejo v plitke posode (na krožnike) in posujejo s poprom po okusu. Vode ne sme biti preveč, sicer bo žolca premehka.

Žolca je jed, ki jo pripravijo ob kolinah in se servira, ko se ohladi. Tedaj jo nekateri izboljšajo tako, da nanjo potresejo malo mletega popra in (ali) paprike. Ni treba zapisati, da se poper ni uporabljal do novejšega časa, saj so ga v davni preteklosti imeli le bogataši (plemstvo in nato še meščanstvo).

(več: Kostelske drobtine)

 
Foto galerija

Foto galerija
(C) TŠD Kostel
Izdelava strani: Bela Svetloba d.o.o.