Žolca
Žolca (žuca) je bila kot dodatna poslastica le redko na
kostelskih jedilnikih. Naredili so jo iz nekaterih sestavin
prašiča (včasih tudi teleta).
Za 3 osebe potrebujemo:
· 2 svinjski nogici,
· 0,50 kg svinjskih parkljev, ušes in kožic,
· 5 strokov česna,
· 1 žličko soli, poper (cel) po okusu.
Svinjski nogici, kožice in zdrobljen česen s soljo počasi
kuhajo v 2 litrih vode, dokler nogici ne razpadeta. Vodo
po potrebi dolivajo. Ko je kuhano, odstranijo kosti, stresejo
v plitke posode (na krožnike) in posujejo s poprom po okusu.
Vode ne sme biti preveč, sicer bo žolca premehka.
Žolca je jed, ki jo pripravijo ob kolinah in se servira,
ko se ohladi. Tedaj jo nekateri izboljšajo tako, da nanjo
potresejo malo mletega popra in (ali) paprike. Ni treba zapisati,
da se poper ni uporabljal do novejšega časa, saj so ga v
davni preteklosti imeli le bogataši (plemstvo in nato še
meščanstvo).
(več: Kostelske
drobtine) |