Kostelske jedi in pijače
Pokrajina Kostel ima tudi več prehrambenih posebnosti. Kostelske
jedi so bile v preteklosti zelo skromne. Odvisne so bile
predvsem od pridelanih poljščin. Tako je bilo na mizah največ
jedi iz krompirja in koruze. Njima so se pridruževale še
jedi iz zelja, repe boba, fižola in kaše in nekaj tudi iz
ajde. Lakoto so si pogosto tešili s krhlji – rižnji. Meso
je bilo na mizah redko in še to le slabše kakovosti, saj
so vse boljše prodali.
Na kostelskih mizah so tako bile najpogosteje enolončnice
iz zelja ali repe, ki so jima dodajali fižol ali krompir.
Tudi žganci, najpogosteje koruzni, malo zabeljeni ali z mlekom,
so bilo nekajkrat tedensko na dnevnem redu. Jedi so pripravljali
v črnih kuhinjah, ki jih ni več. Vedno pa so si za hrano
vzeli dovolj časa in po njej tudi za klepet.
Med enolončnicami naj najprej omenimo kostelsko kašo, običajno
in pogosto jed, sestavljeno iz ječmenove kaše (ješprenja),
malo korenčkov, fižola, nekaj slabšega mesa in domačih dišav.
Jeseni in pozimi so veliko kuhali enolončnico kolerabo (komarado),
ki so ji dodajali krompirja. Naslednja zelo znana enolončnica
je kostelsko zrnje, ki vsebuje svež fižol in narezano svežo
koruzo. Prav tako pogosta enolončnica je bilo zelje s
fižolom z malo slanine.
Med juhe sodi praženka (prežganka) z malo
masti, moke in jajcem.
Med prikuhe naj najprej uvrstimo krompirjeve žgance (krompirju
je dodano malo moke) in kostelske koruzne žgance, ki so bili
pogostejši. Te so jedli zabeljene ali z mlekom. Med boljše
in po pripravi zahtevnejše, sodijo kostelske hrge, prikuha
iz krompirja, jajc, bele moke in zabele.
Od mesnih jedi je posebej znan kostelski želodec, ki zahteva
posebno pripravo in zorenje. Sestoji iz svinjskega želodca,
starega belega kruha, jajc, šunke in slanine.
Od potic in sladic je treba omeniti kostelske štruklje, pletenico (mlečni ali sladek kruh), potico (povatico) z drobnimi ocvirki
in zmesni kruh (sestavljen iz več različnih vrst moke).
Med pijačami je znano sadno vino (mošt) in žganje (rakíja).
Veliko so pili kompot, kislo mleko in razne čaje.
Eden od zanimivih priboljškov je bila jančja pečenka (jagnjetina
na ražnju), ki so jo pripravljali v boljših gostilnah, teh
je bilo v preteklosti več kot 20, kot poslastico zlasti ob
večjih cerkvenih praznikih. Takrat so gostilničarji ponudili
tudi domači bel kruh, hlebac imenovan. Postregli so še z
golažem ali obaro, točili belokranjsko vino in domače žganje
– rakíjo.
(več: Kostelske drobtine)
|