Kostelske hrge
Kostelska beseda hrga pomeni grča, je pa tudi jed – prikuha
v obliki cmoka; ta jed je sicer že skoraj pozabljena, vendar
zelo dobra.
Za 4 osebe potrebujemo:
· 6 srednje velikih krompirjev,
· 4 jajca,
· 2 žlici drobnih ocvirkov,
· malo bele moke,
· maslo ali druga zabela,
· po želji drobtinice (prezlje).
· strok česna, peteršilj, sol (solimo previdno).
Krompir olupijo, operejo in naribajo s strgalom za hren
(zelo na drobno), zalijejo z vodo in takoj vodo izstisnejo
z gazo. Dodajo vsebino 4 jajc, ocvirke, na drobno sesekljan
česen, ščepec popra in na drobno sesekljan peteršilj. Vse
skupaj premešajo in dodajo toliko moke, da se testo ne prijemlje
rok. Potem oblikujejo približno za srednjo pest velike cmoke,
hrge, ki jih dajo kuhat v slano vrelo vodo približno 30 minut.
Ko so cmoki skuhani, jih izplaknejo in zabelijo z ocvirki
ali drobtinicami, lahko pa tudi s kislo smetano. Kot glavno
jed jih ponudijo skupaj s sezonsko solato, lahko pa so tudi
priloga k različnim lovskim jedem. Hrge z drobtinicami so
tako zelo primerne tudi za vegetarijance.
(več: Kostelske
drobtine) |