Domov
SLO I ENG I DE
 

 

 

 

Kostelske hrge

Kostelska beseda hrga pomeni grča, je pa tudi jed – prikuha v obliki cmoka; ta jed je sicer že skoraj pozabljena, vendar zelo dobra.

Za 4 osebe potrebujemo:

· 6 srednje velikih krompirjev,
· 4 jajca,
· 2 žlici drobnih ocvirkov,
· malo bele moke,
· maslo ali druga zabela,
· po želji drobtinice (prezlje).
· strok česna, peteršilj, sol (solimo previdno).

Krompir olupijo, operejo in naribajo s strgalom za hren (zelo na drobno), zalijejo z vodo in takoj vodo izstisnejo z gazo. Dodajo vsebino 4 jajc, ocvirke, na drobno sesekljan česen, ščepec popra in na drobno sesekljan peteršilj. Vse skupaj premešajo in dodajo toliko moke, da se testo ne prijemlje rok. Potem oblikujejo približno za srednjo pest velike cmoke, hrge, ki jih dajo kuhat v slano vrelo vodo približno 30 minut.

Ko so cmoki skuhani, jih izplaknejo in zabelijo z ocvirki ali drobtinicami, lahko pa tudi s kislo smetano. Kot glavno jed jih ponudijo skupaj s sezonsko solato, lahko pa so tudi priloga k različnim lovskim jedem. Hrge z drobtinicami so tako zelo primerne tudi za vegetarijance.

(več: Kostelske drobtine)

 
Foto galerija

Foto galerija
(C) TŠD Kostel
Izdelava strani: Bela Svetloba d.o.o.