Kostelski štruklji
Štruklje so kostelske gospodinje v premožnejših domačijah
pripravljale ob praznikih in raznih slovesnostih. Pomenili
so veliko popestritev sicer skromnih vsakdanjih jedilnikov.
Potrebujemo:
· 0,5 kg bele moke,
· malo olja,
· pol žličke soli in toplo vodo.
Iz bele moke (gotovine) naredijo vlečeno testo, ki ga pustijo
pol ure počivati. Potem ga razvaljajo in namažejo z maščobo
(mast ali redkeje maslo, danes lahko tudi olje ali margarino;
te stari Kostelci niso poznali, olje pa je bilo redkost),
potresejo s kumino in zavijejo kot za zavitek (štrudelj,
iz nemščine - Strudel). Štruklje zvijejo v obliko polža,
jih dajo v vrelo vodo in kuhajo približno 30 do 40 minut
(če so debelejši). Ostanke od valjanega testa so porabili
za juho, dobro prežganko, ki so ji dodali peteršilja ali
drobnjaka.
Ponudijo jih z zeleno solato ali tudi kot sladico, posipane
z drobtinicami, orehi ali sladkorjem.
(več: Kostelske
drobtine) |