Domov
SLO I ENG I DE
 

 



Miza za hrambo moke,
pripravo in valjanje testag

 

Kostelski štruklji

Štruklje so kostelske gospodinje v premožnejših domačijah pripravljale ob praznikih in raznih slovesnostih. Pomenili so veliko popestritev sicer skromnih vsakdanjih jedilnikov.

Potrebujemo:

· 0,5 kg bele moke,
· malo olja,
· pol žličke soli in toplo vodo.

Iz bele moke (gotovine) naredijo vlečeno testo, ki ga pustijo pol ure počivati. Potem ga razvaljajo in namažejo z maščobo (mast ali redkeje maslo, danes lahko tudi olje ali margarino; te stari Kostelci niso poznali, olje pa je bilo redkost), potresejo s kumino in zavijejo kot za zavitek (štrudelj, iz nemščine - Strudel). Štruklje zvijejo v obliko polža, jih dajo v vrelo vodo in kuhajo približno 30 do 40 minut (če so debelejši). Ostanke od valjanega testa so porabili za juho, dobro prežganko, ki so ji dodali peteršilja ali drobnjaka.

Ponudijo jih z zeleno solato ali tudi kot sladico, posipane z drobtinicami, orehi ali sladkorjem.

(več: Kostelske drobtine)

 
Foto galerija

Foto galerija
(C) TŠD Kostel
Izdelava strani: Bela Svetloba d.o.o.