Pečena mrena
Videti ribo v Kolpi je prijetno doživetje, še posebej, če
je velika. Ujeti j, pa je ponos vsakega ribiča. Ujeti veliko
mreno je še posebej težko, saj živi v globoki vodi. Ko pa
je doma, znanje kuharice in njena spretnost zagotavljata
odlično, nepozabno pojedino.
Mrena (barbus) je bela riba in spada med manj vredne. Je
mastna in primerna za peko. V starih časih, ko je bila mast
dražja od mesa, je bila posebej cenjena. Mrena pa je še vedno
lahko prava poslastica, če je pravilno pripravljena.
Potrebujemo:
· veliko mreno ali več manjših,
· začimbe: sol, poper, česen, peteršilj,
· krompir za prilogo,
· dobro belokranjsko vino.
Da jo lahko lepo očistijo, jo za nekaj sekund potopijo v
vrelo vodo, saj je tako luskanje lažje. Odstranijo škrge
in hrbtno plavut, nato na drobno (na pol centimetra) zarežejo
v smeri od reber do hrbtenice in enako z druge strani, do
repne plavuti (pri tem ne smejo prerezati reber ali hrbtenice.
Tako so na drobno razrezali kosti v obliki črke Y. Ribo osolijo
in jo v marinadi (česen, sol, poper), pustijo, da se razsoli.
Marinada je kisla polivka, ki je povezana z morjem in jo
stari Kostelci niso poznali.
V posodi segrejejo maščobo (pol svinjske masti, pol olja)
na 220 stopinjah Celzija. Ribo pomokajo in jo dajo v vročo
mast. Z lopatico jo premaknejo, da se ne prime. Nato jo dajo
v pečico, kjer se peče približno 20 minut. K ribi potem navadno
dodajo še cel krompir, ga olupijo in dodajo k ribi, kjer
naj se peče še 30 minut.
Navadno jo servirajo s celim kuhanim krompirjem. Zraven
lahko dodajo ustrezno omako (lahko tatarsko – posebne vrste
majoneza z več sestavinami, ki jo stari Kostelci niso poznali)
in po želji solato, ki je na voljo. Ob kozarcu dobrega belokranjskega
vina in ribiški zdravici bo pečena mrena na pobreško-kostelski
način ostala v lepem spominu.
(več: Kostelske
drobtine) |