Kostelska kaša
To je bila zelo običajna jed, ki je bila pogosto na jedilniku.
Tudi danes ni iz mode in je še vedno dobrodošla popestritev
jedilnika. Če je dobro pripravljena, je prav okusna jed.
Potrebujemo:
· 5 pesti ječmenove kaše (ješprena),
· 1 pest fižola (fažona),
· 0,5 kg suhih parkljev, ušes, jezika, redkeje svinjskih
rebrc,
· 3 stroke česna, dva, tri rumena korenčka (mirna),
· malo peteršilja in soli po okusu.
Danes nekatere gospodinje dodajajo še:
· 2 papriki, 2 paradižnika (sveža),
· 1 čebulo (žbula),
· malo zelene in česna,
· 3 rdeče korenčke,
· malo vegete.
Kašo, fižol (čez noč namočen) in korenje kuhajo skupaj.
Ko je približno do polovice skuhano, dodajo rebrca (včasih
so najprej porabili suhe parklje, ušesa in jezik). Nekatere
gospodinje posebej na masti prepražijo čebulo; ko porjavi,
dodajo peteršilj in zeleno, malo popražijo in vlijejo v kašo.
Druge jo pripravijo tudi tako, da dodajo še malo vegete (Podravkina
začimba, sestavljena iz raznih zelišč) ali celo malo svežega
paradižnika in paprike (paradižnik izvira iz Amerike in se
je v Kostelu uveljavil šele z italijansko okupacijo leta
1941; tudi paprike stari Kostelci niso poznali) ter česen.
Tretje pa prisegajo le na dodatek sveže čebule. Nato vse
še malo pokuhajo in jed je pripravljena.
Nedvomno je bilo v starih časih dodatkov zelo malo. Po vsej
verjetnosti - vsaj tako bi sklepal po različnosti propovedovanj
- je bila tudi nekdaj priprava kaše od vasi do vasi nekoliko
različna. V Kužlju pravijo, da za 5 oseb potrebujejo manjšo
skodelico ješprena, pest fižola, 2 stroka česna, malo peteršilja,
malo mesa (krača ali rebra) in lovorov list. Pripravijo jo
tako kot je opisano, le meso kuhajo posebej in ga potem dajo
v kašo (vodo odlijejo stran).
Kostelska kaša je lahko samostojna jed (s kruhom ali brez
njega), danes jo pogosto ponudijo s krompirjem v kosih ali
s kruhom. Brez mesa jo prav okusno lahko pripravijo tudi
za vegetarijance (teh stari Kostelci niso poznali).
(več: Kostelske
drobtine) |